
Almanya’ya gitmek isteyenler, umuma mahsus yani bordo Pasaport hamili Türk vatandaşlarının ülkeye giriş yapmaları konusunda Almanya vizesi başvurusu yapmaları gerekmektedir. Almanya’ya gideceklerin pasaportlarında öncesine ait çok girişli ve geçerli Schengen vizelerinin olması durumunda, Almanya’ya girişlerinde gerekli olan Almanya Schengen vizesi için başvuruda yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Almanya Schengen’e üye ülkeler arasında yer alır. Dolayısıyla Almanya vizesi alındığında seyahatlerini Almanya’dan başlatmak şartı ile diğer Schengen ülkelerine de Almanya Schengen vizesi ile seyahat gerçekleştirebilirler. Almanya’ya gitmek isteyenler, 90 güne kadar olan seyahatler de Almanya Schengen Vizesi, 90 günden fazla seyahatlerde de Almanya Ulusal Vizesi başvurusu yapmaları gerekir.
- Hususi (yeşil) pasaport,
- Hizmet (gri) pasaportu
- Diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport
Hamili Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 günü geçmeyen seyahatleri de Almanya vizesi başvurusundan muaf tutulmaktadırlar. Çalışma ve oturum izni, aile birleşimi gibi süreli olacak amaçlar ile Almanya’ya gitmeyi isteyenler Türk vatandaşları Almanya Ulusal Vize başvurusu yapmak zorundadırlar. Uzun süreli olan vize başvuruları direkt Almanya Konsolosluğu ya da Büyükelçiliğine yapılmaktadır. 90 güne kadarlık olan vize başvuru süreci Almanya Konsolosluğunun yetki verdiği kurumlara veyahut Turizm seyahat acentelerine yapılmalıdır.
Almanya Schengen Vizesi
Avrupa Birliği’nde 1995 yılında yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu sözleşmedeki taraf ülkeler arasında dolaşım serbestisi tanıyan bir bölge oluşturulmuştur. Sözleşmeye imzasını atan ülkeler, Schengen bölgesinin dışında kalanlara yönelik sınır geçişleri için ortak kurallar uygulamasına geçiş yapılmıştır. Schengen vizesini isteyen 26 ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler sırasıyla şöyledir; Almanya, İtalya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İspanya, İsveç, Liechtenstein, Fransa, Macaristan, Litvanya, Lüksemburg, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Letonya ve Malta’dır.
İsviçre, İzlanda ve Norveç ise Avrupa Birliğine üye olmadıkları halde özel anlaşmalar neticesinde Schengen Bölgesi kapsamına girmişlerdir. Schengen Bölgesi’ne üye ülkelere gitmek isteyenler, seyahatlerini vize başvurusunda yaptıkları Schengen ülkesinden başlatmak amacıyla diğer ülkelere aynı vize ile seyahat gerçekleştirebilirler. Schengen vizesi 90 güne kadarlık seyahatleri içermektedir.
Almanya Vize Kategorileri
Almanya’ya gitmek isteyenler, yapacakları seyahatin amacına göre farklı vize çeşitlerine başvuru yapmalıdırlar. Almanya vizesi, ülkeye olacak seyahatlerin zamanına göre de ayrıca sınıflandırılır. Almanya Konsolosluğu tarafından uygulanmakta olan vize çeşitleri şöyledir:
- Almanya kısa süreli c-tipi vize; bu vizede Almanya’ya, resmi, turistik, ticari, eğitim, tedavi, ziyaret, gönüllü faaliyet, araştırma, konferanslara katılma, spor ya da kültürel etkinlik için gitmeyi hedefleyenleri içeren Schengen vizesi C tipi vize kategorisindedir. Almanya turistik vizesi, ticari vizesi bu kategoride içerisinde bulunur.
- Almanya uzun süreli ulusal D-tipi vize; Almanya’da aralıksız bir şekilde 90 gün üzerinden kalmak isteyenlere ikamet için verilmekte olan vize tipidir. Almanya D-Tipi vizesi başvuruları sadece Almanya Konsolosluğu’na ve Almanya Büyükelçiliği’ne yüz yüze başvuru yapılarak alınmaktadır.
- Almanya transit vizesi; ülkemizden hareket ederek Almanya’dan farklı bir ülkeye transit geçiş sağlayacak Türk vatandaşları, havalimanı transit bize başvurusu yapmaları gerekir.
A-Tipi vizesi olanlar, havalimanında uluslararası transit alanını terk etmeden ve pasaport kontrolüne uğramadan aktarma yapabilmek amacıyla seyahat etmektedirler. Transit yapılacak seyahatler Frankfurt-Main ve Münih havalimanlarında ve belirli olan zamanlarda Düsseldorf, Berlin-Tegel, Köln-Bonn ve Hamburg havalimanlarında mümkün olmaktadır.
Almanya Vize Başvurusu
Almanya’ya uzun süreli nedenlerle seyahat etmeyi isteyen kişiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize başvurularını direkt bir şekilde, Almanya Konsolosluğu veya Almanya Büyükelçiliği’ne yapabilirler. Fakat Almanya Konsolosluğu kısa süreli Almanya’ya seyahat etmeyi isteyenler vize başvurularını Almanya Konsolosluğu yetkilendirilmiş kurumlar vize merkezleri ile Turizm-Seyahat acenteleri aracılığı ile gerçekleştirmektedirler.
Vize İçin Gereken Evraklar
Almanya vizesi başvurusu yapacaklarda öncelikle vize başvuru formu doldurulmalı ve ibraz edilmelidir. Diğer evraklar yapılacak seyahatin amacına göre farklılık gösterir. Almanya vizesi başvurusunda kullanılacak vize başvuru formu, Türkçe ve Almanca olarak iki dilde, eksiksiz ve büyük harflerle doldurulup Almanya Konsolosluğu, Almanya vize başvurusu yapacaklardan gerçekleştirecekleri seyahatin amacını, seyahat masraflarının karşılanma biçimini ve başvuru yapanın Türkiye’ye geri döneceğini gösterir belgeler talep eder. Almanya vizesi için gerekli olan evraklar diğer Schengen ülkeleri tarafından istenen vize başvurusu belgeleri ile aynıdır.
Almanya vizesi için başvuru yapanlar vize işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine ve olumlu olabilmesi için evraklarını doğru ve eksiksiz bir şekilde ibraz etmelidir.
Almanya Vize Başvuru Formu
Almanya vizesinin türüne bakılmadan hazırlanması ve doldurulması gerekli bazı temel evraklar bulunmaktadır. Fotoğraf, pasaport, seyahat sağlık sigortası, kimlik fotokopisi ve Almanya vizesi başvuru formu bu evraklar arasındadır. Almanya vize başvuru formu size ait bilgilerin olduğu 37 kutudan meydana gelen bir matbudur. Bu matbuda size yönelik bilgilerin kusursuz ve Konsolosluğun istediği gibi doldurulması gerekir. Form üzerinden bir karalama, oynama yapılmamalıdır.
Almanya Vizesi Biyometri İşlemleri
Vize başvurularında parmak izi, biyometrik fotoğraf gibi verilerin alınması için yapılan Biyometri işlemi, 2014 yılından itibaren Almanya vizesi için de uygulanmaktadır. Almanya vizesi başvurusunda bulunanlar, vize başvurularının bir parçası olarak Biyometri işlemini yani parmak izi taramasını yaptırmak zorundadırlar. Bu işlem kimlik sahteciliğinin engellenmesi amacıyla yapılmaktadır. Biyometri işleminde önemli noktalar:
- 2 yaş altında olan çocuklardan fiziksel olarak parmak izi almak mümkün olmadığından biyometri işleminden muaftırlar.
- Ülke ve hükümet temsilcileri ve siyasi liderler Almanya’ya yapılan resmi ziyaretler için biyometri işlemine tabi olmazlar.
- Yapılan biyometrik veriler 5 yıl boyunca geçerli kabul edilmekte ve saklanmaktadır. Bundan dolayı, son 5 yıl içinde herhangi bir Schengen ülkesinden vize alan ve bu işlemler esnasında parmak izini verenler biyometri işleminden muaf tutulurlar.
Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumdaki kişiler, bu durumlarını destekleyen tıbbi bir rapor ibraz etme şartı ile biyometri işleminden muaf tutulurlar. Biyometri işlemleri ile ilgili herhangi bir hata olmaması için parmak izi tespitine gidenlerin parmaklarında parmak izi tespitinin yapılmasına engel teşkil edecek kesik, hasar veya süs olmamalıdır.
Almanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Almanya vizesi çıkış süresi Konsolosluğa bağlı birimlerce randevu sonrasında ortalama 22 gün olarak belirtilmektedir. Vizenin çıkış süresi Almanya Konsolosluğunun değerlendirme sürecinin süresine bağlıdır. Almanya Konsolosluğunun çalışmadığı günler ve resmî tatil günleri, bu 22 günlük süreye dahil olmaz. Almanya için vize işlemlerinin kısa veya uzun sürede sonuçlanması Almanya Konsolosluğunun bilgisi dahilindedir. Almanya vize işlemleriniz, seyahatinize en çok 3 en az da 1 ay kala başlamanız tavsiye edilmektedir.
Almanya Vize Ücretleri
Almanya vize ücreti ve harç bedelleri Almanya Konsolosluğu tarafından belirlenmekte olup, seyahat amacı ve seyahatin süresine göre değişiklik gösterebilir. Kısa süreli vize başvuruları ve uzun süreli taleplerinde ücretler farklı olabilmektedir. Almanya vize ücreti için başvuru yapılmadan önce Konsolosluk ile görüşülmesi tavsiye edilir, çünkü Almanya vize ücretleri Konsolosluk yetkisi dahilinde güncellenmektedir. Almanya Konsolosluğunun, vize işlemleri için akredite ettiği kurumlar harç bedelleri haricinde vize koordinasyon ücreti de alırlar. Vize ücreti, Euro’nun karşılığı TL olarak nakit ödemesi yapılmaktadır.
Almanya vizesi almak, ücretleri öğrenmek ve başvuru aşamaları ile ilgili detaylı bilgi için firmamız size bu konuda destek olacaktır.