Bulgaristan, Balkanlar’da yer alan bir ülkedir. 7. yüzyılda kurulmuş olan Bulgaristan, Avrupa kıtasındaki en eski devletlerdendir. Kuzey ve doğu Avrupa’dan Akdeniz havzasına, batı ve orta Avrupa’dan Orta Doğu’ya uzanan önemli rotalarla kesişmektedir. Bulgar devletinin kurulmasından önce bulunan, antik Roma, Yunanistan ve Bizans İmparatorlukları çok güçlü yapılardı. İnsanlar ve üretim malları Bulgaristan’ın ekonomik gücünü çok sık artırmaktaydı. Dolayısıyla o günlerden bu günlere kadar gelen köklü bir geçmiş ve tarihi alt yapısı vardır. Bulgaristan, genel olarak oldukça elverişli bir iklime sahiptir. Yaz ayları tipik olarak sıcak ve kurak geçer ancak orta seviyede bağıl nem ile çok nadir bunaltıcıdır.

Kış ayları soğuk geçer ama çok sert değildir. Güney ve Karadeniz kıyı kısımlarında, Akdeniz iklimi, iç kesimlerde de nispeten karasal iklim hakimiyeti vardır. Bulgaristan şu anda ülkemiz de dahil olmak üzere birçok bölgeden turist gelmektedir. Ülke, bir Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen henüz Schengen Bölgesi’ne dahil değildir ve dolayısıyla Bulgaristan vizesi bir Schengen vizesi değildir.

Bulgaristan Vizesi Çeşitleri

C tipi vize çeşitleri Bulgaristan, kısa süreli seyahatlerde C tipi vize vermektedir. Tek ve çift girişli ve istisnai olarak da çok girişli verilen C-tipi vize çeşitleri aşağıda yer almaktadır:

  • Bulgaristan turistik vize
  • Bulgaristan ticari vize
  • Bulgaristan transit vize
  • Bulgaristan ziyaret vizesi gibi türlere ayrılmaktadır.

Bu vize türlerinden birine sahip olan kişi Bulgaristan’da 6 ay içinde maksimum olarak 90 gün kalma hakkına sahiptirler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yukarıda belirtilen amaçlardan biri için Bulgaristan’a seyahat etmek istiyorsa bazı istisnaların yanı sıra Bulgaristan vizesi almaları gerekir. Bu istisnaların neler olduğuna bakılırsa; hususi pasaport (yeşil) sahipleri ülkeye giriş yaptıkları andan itibaren 6 aylık süre içerisinde 90 gün vizeden muaf olarak ülkede kalma hakkına sahiptirler. Hizmet pasaportu (gri) ve diplomatik pasaport (siyah) olanlar da ülkeye giriş yaptıklarından itibaren 6 ay içinde 30 gün vizeden muaf olarak Bulgaristan’da kalma hakkına sahiptirler.

Bununla beraber geçerli ve çok girişli Schengen vize sahipleri de aynı şekilde Schengen vize süreleri kadar Bulgaristan’da kalabilmektedirler. Bu kişilerin haklarını kullanabilmesi için pasaportlarının seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği olması gerekir. D tipi vize eğer vize başvuru sahibi ülkede 90 günden fazla kalacaksa D tipi vizeye başvurması gerekir. D tipi vize başvurusunu yapacak olanlar;

  • Bulgaristan vatandaşı eşi olan kişiler
  • Bulgaristan vatandaşı çocuğu olan kişiler
  • Bulgaristan’daki eğitim gören öğrenciler
  • Erasmus değişim programına dahil olan öğrenciler
  • Bulgaristan’da şirket sahipleri
  • Bulgaristan’da temsilciliği olanlar
  • 1978 ve daha öncesinde göç edenler
  • Türkiye’de emekli olan kişiler

Ayrıca; Bulgaristan’da çalışacak kişiler, Bulgaristan’da oturum sahibi kişilerin 1. derece yakını olan kişiler ve Bulgaristan’da yatırımcı olan kişiler D tipi Bulgaristan vizesine başvurabilirler.

Bulgaristan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Bulgaristan vizesi kaç günde çıkar sorusu en çok merak edilenler arasındadır. Bulgaristan vize başvurularının sonuçlanma süresi Bulgaristan Büyükelçiliği ve Bulgaristan Konsolosluğunun yoğunluğuna, evraklar arasında eksikliklerin çıkmasına ve başvurunun resmî tatillere denk gelmesine bağlı olarak değişebilmektedir. Bulgaristan seyahatinize planladığınız tarihlerde çıkmak için başvuruları seyahat tarihinizden en az 1 ay önce yapmanız gerekir. 15 gün önceden yapılan başvuruların yetişmeme riski de bulunur. Vizeler ortalama olarak 7-15 iş günü içerisinde sonuçlanır. D vizesi başvurularında konsolosluk yetkilileri başvuru sahibini yüz yüze görüşmeye çağırmakta veya ek evrak isteyebilmektedir. Böyle durumlarda vize sonuçlanma süreci 45-60 iş günü olabilmektedir.

Bulgaristan Vizesi Süresi

Bulgaristan vizesi süresi tamamen temsilciliklerin yetkisi altında yer alır. Bulgaristan diplomatik temsilcilikleri vize başvurularında otel rezervasyonlarını veya davetiye de belirtilmiş olan gün sayısını dikkate almaktadır. Bulgaristan turistik vize başvurularında, rezervasyon süresi kadar vize vermektedir. Bulgaristan Konsolosluğu, istisnai durumlarda ise özellikle kışın Turizm Bakanlığının izni ile kayak merkezlerine gidenlere çok girişli vize verebilmektedir. Şayet Bulgaristan turistik vizeniz 60-90 gün oturumlu ise Bulgaristan’a 6 ay içerisinde istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz. Ancak 6 ay içinde toplam 60-90 gün konaklayabilirsiniz.

Bulgaristan Vize Randevu Nasıl Alınır?

Bulgaristan vizesi evrakları öğrenebilir, ücret detaylarına ve Bulgaristan Konsolosluğu vize randevu ve başvuru formları ve dilekçe örneklerine ziyaret ettiğiniz sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Kısa süreli olan C tipi Bulgaristan vizesi için Bulgaristan vize randevusu almaya gerek bulunmaz. Zaman kayıplarını önlemek amacıyla ofisimize gelmeden, en güncel evrak listesini Vize Merkezi temsilcilerimizden ücretsiz e-posta yolu ile temin edildikten sonra evraklarınızı firmamıza gönderebilirsiniz. Bulgaristan vizesi işlemlerinde parmak izi uygulaması ve konsolosluğa şahsi başvuru zorunluluğu bulunmadığından, kargo ve kurye yoluyla evraklarınızı bize yollayabilir, Bulgaristan’a dair her konuda firmamızdan bilgi alabilirsiniz.

Bulgaristan Vizesi Nasıl Alınır?

Bulgaristan vizesi, başvuru yapılacak vize türü kapsamında istenilen evraklar eksiksiz bir şekilde hazırlanmasından sonra alınır. Bulgaristan kısa süreli C- tipi vize kategorisi altında turistik, ticari, aile ziyareti vize türleri bulunur. Bulgaristan transit vize kısa süreli vize kategorisinde yer alır, fakat A-tipi vizedir. Bulgaristan D-tipi vize de 90 günden çok kalma gerektiren seyahatler için başvuru yapılan vizedir. Bulgaristan turistik amaçlı gerçekleşen seyahatlerde vizeler en çok 15 güne kadar onaylanır. Ticari, ziyaret ve transit vizeler uzun süreli ve Bulgaristan’a yapılacak birden çok seyahat gerçekleştiğinde uzun süreli çok giriş çıkışlı olarak çıkabilir.

Fakat eş üzerinden oturum vizesi, Bulgaristan’da firma kurmak amacıyla oturum vizesi alınmak istenirse, D-tipi vize başvurusu yapılmalıdır. D- tipi vize ile Bulgaristan’a giriş sağlandıktan sonra Bulgaristan’da oturum izni alınmalıdır. Bulgaristan turist vize başvurusu ortalama olarak 5 mesai günü içinde sonuçlanmaktadır.

Bulgaristan Vize İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bulgaristan vizesi, AB ülkeleri arasında alınması en kolay vizedir. Gerek istenilen evraklar gerekse de başvuru şartları olarak süreç hızlı bir şekilde sonuçlanmakta ve parmak izi ve şahsi başvuru zorunluluğu bulunmaz. Bulgaristan vize işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Bulgaristan bir AB ülkesi olmasından dolayı vizesi Schengen vizeleri ile karşılaştırılır. Bulgaristan vizesi Schengen vizesi değildir ve yalnızca kendi ülkesine giriş hakkı sağlamakta fakat istisnai açıdan çok girişli Bulgaristan vizesi ile Romanya ve Hırvatistan ülkelerine de giriş yapılabilmektedir.
  • Bulgaristan Konsolosluğu tarafından istenen belgelerle ilgili de önemli olan eksiksiz ve gidiş amacına uygun bir şekilde hazırlanıyor olmasıdır. Vize için gerekli olan evraklar başvurulan vize türüne göre farklılık gösterir.

Bulgaristan vize işlemleri ile ilgili dikkat edilmesi gerekli iki husus vardır. Pasaport süresi ve gerekli belgeler. Vizeye başvurulan pasaportun dönüş tarihinden ileriye minimum 6 ay daha geçerlilik süresi olmalıdır. Bulgaristan vize işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenlerden önemli konu vize başvurularından istenilen şahsi banka hesap dökümüdür. Bu belge ile yolcular Bulgaristan’da kalacakları süre boyunca masraflarının karşılanmasında güçlük olduğunu Konsolosluğa bildirmelidir.

Bulgaristan Vize Ücretleri

Vize ücreti, başvuru yapılacak kategoriye göre değişiklik göstermektedir. Uzun süreli Bulgaristan vizesi, ticari vize ve Bulgaristan D-tipi vize, Bulgaristan vize ücretinin belirlenmesindeki en önemli unsurdur. Yapılacak Bulgaristan vizesi kategorisine göre vize ücretlendirmelerine yönelik bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca Bulgaristan vize ücretleri Bulgaristan Konsolosluğunun çalışma alanına girmektedir.