
Çek Cumhuriyeti seyahatine çıkmak isteyen Türk vatandaşlarının Çek Cumhuriyeti vizesi alması zorunludur. Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaport sahibi başvuru sahipleri de Çek Cumhuriyeti vize işlemlerinde bulunmasına gerek yoktur. Resmi pasaport sahipleri iki ülke arasında gerçekleşen anlaşmalardan dolayı 180 gün içinde 90 günü geçmemek şartıyla Çek vizesinden muaf olurlar. Çek Cumhuriyeti 2007 yılından beri Schengen ülkesidir. Schengen oturum izni olan Türk vatandaşları da 90 güne kadar Çek vizesi almadan seyahatlerini gerçekleştirebileceklerdir. Çek vize işlemleri için İstanbul Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara, Çek Fahri Konsolosluklarına ve Çek Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından yetkilendirilmiş vize merkezlerine Çek Cumhuriyeti vizesi için başvurularda bulunabilirsiniz.
Çek Cumhuriyeti Vize İşlemleri
Çek Cumhuriyeti vizesi işlemleri kapsamlı bir evrak, doküman toplama organizasyonudur. Çek Cumhuriyeti vizesi için gerekli belgeler Çek Konsolosluğunun biçimlendirdiği şekilde bir araya getirilmesi gerekirken eksik, hatalı ve tavsiye edilmeyen şekilde gerçekleşecek başvurular kabul edilmeyecektir. Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu vize için randevu ile çalışırken Çek Cumhuriyeti randevu sistemi üzerinden randevusunu alarak Çek Cumhuriyeti vize işlemleri için ilk adımı atabilirsiniz. Seyahat tarihinden 15- 20 gün öncesinde yapılacak randevu ve vize başvuruları Çek Cumhuriyeti vizesi işlemlerinin seyrinde gidebilmesi için yeterli süre olacaktır.
Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu İstanbul, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara ve Çek Cumhuriyeti vize işlemleri için yetkilendirilmiş kurumlardan ve bu kurumların web sayfalarından Çek Cumhuriyeti vize başvuru formunu alabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu web sayfasında alınacak olması durumunda print ederek kullanım sağlayabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti vizesi başvuru formunu İngilizce ve Çekçe olarak doldurabilirsiniz. Ayrıca büyük harfle, okunaklı, eksiksiz ve çek vizesi için gerekli olan belgelerde yer alan bilgileri destekleyici şekilde doldurulmalıdır. Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu başvuru formu olmadan vize başvurularını kabul etmez. Çek Cumhuriyeti vizesi başvuru formu eksiksiz olarak doldurulmalı ve vize başvuru evrakları arasında mutlaka bulundurulmalıdır.
Çek Cumhuriyeti Vizesinde Gerekli Evraklar
Çek Cumhuriyeti vizesi için gerekli belgeleri belirleyecek Çek Cumhuriyeti’ne yapılacak seyahatin içeriğidir. Kısa süreli, davetiyesiz bir seyahat yapılacaksa şayet Turistik Çek vizesi, ticari bir faaliyet, konferans ve seminer gibi içerikler ile başvuru yapılacaksa Ticari Çek vizesi, arkadaş ve herhangi bir aile ferdinin ziyaretinde bulunacaksanız Çek Cumhuriyeti Ziyaretçi veya Çek Aile Ziyareti vizesi işlemlerinde bulunmanız gerekecektir. Bu içerikleri dikkat ederek vize başvurusu yapılmalı ve içerikler sizin çek vizesi evraklarınızın belirleyicisi olacaktır. Ayrıca yine bu web sayfasının turistik, ticari ve aile ziyareti bölümüne giriş sağlayarak Çek vizesi için gereken belgeleri öğrenebilirsiniz.
Çek Cumhuriyeti Başvuru Formu
Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda form ve dilekçe işlemleri esnasında gerekli belgelerin tam ve eksiksiz olmasın yanı sıra, doldurulmuş olan form ve dilekçe bilgilerinin de yanıltıcı bilgi beyanlar içermemesi fazlasıyla önemlidir. Çek Cumhuriyeti bize başvurusu esnasında konsolosluk yetkilileri tarafından önemli ve dikkat edilmesi gerekli konular arasındadır. Çek Cumhuriyeti vize başvuru yapmayı isteyenlerin ilk olarak içinde başvuru sahiplerinin kişisel bilgilerinin yer aldığı form ve dilekçe içeriklerini doğru, tam ve eksiksiz bir şekilde bulunması gerektiğidir.
Çek Cumhuriyeti Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Çek Cumhuriyeti vize randevusu, Çek Konsolosluğunun yetkilendirme olduğu kurumlardan alınmaktadır. Çek Cumhuriyeti vizesi randevunuz olmadan Çek vize işlemleri için başvurularda bulunma imkânınız ise yoktur. Çek Cumhuriyeti vize randevusunda şahsen bulunmanız gerekmektedir. Vize başvuru randevusu biyometrik veri yani parmak izi ibrazı ve Çek Cumhuriyeti vizesi için gerekli belgelerin sunumunu kapsar. Önceden alınan Schengen vizelerinde geçerli parmak izi bulunmayan pasaport sahiplerinin parmak izi verebilmek için Çek Cumhuriyeti vize randevusuna gelmeleri gerekir.
Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Dilekçesi
Çek Cumhuriyeti vizesi başvurusunda size gönderilen hazırlanması gerekli evrak listesinde konsolosluğa yazılacak seyahatin ne amaçlı yapıldığını belirten bir dilekçenin de bulunması zorunludur. Başvuru dilekçesinde seyahat amacı, hangi tarihlerde gidileceği, seyahat masraflarının kim tarafından karşılanacağını gibi bilgilerin de olması gerekiyor. Konsolosluk Çek Cumhuriyeti vize başvurusu dilekçesinin İngilizce yazılmasını talep etmektedir.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Çek Cumhuriyeti vizesinin çıkış süresi ortalama olarak 15 iş günüdür. Gerekli evrakları tarafımıza ulaştırdıktan sonra adınıza bir vize randevusu alınır ve evraklar başvuru merkezine teslim edilmesinden sonra bu süre geçerli olur. Çek Cumhuriyeti vizesi için gerekli biyometri işlemlerinin yapılabilmesi için randevuya bizzat gitmeniz gerekir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu işlemlerinize seyahat çıkma tarihinizden 1 ay öncesinde başlamalısınız. Oluşabilecek herhangi bir aksilik veya ek evrak talebi istenmesine karşı 1 ay oldukça ideal bir süredir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu yapabilmek için seyahatinize en fazla 3 ay kalması gerekmektedir.
Çek Cumhuriyeti Vize Randevusu
Vize başvuru evraklarını eksiksiz bir şekilde teslim ettikten ve bu evraklarla ilgili gerekli kontrollerin sağlanmasından sonra vize randevu tarihiniz temsilciler tarafından size bildirilecektir. Temsilcilerin sizin için aldığı randevuya geldiğinizde biyometri işlemi yapılacaktır. Biyometri işleminin amacı parmak izi bilgisinin Schengen vize veri tabanına kaydı Schengen vize yönetmeliğinin kuralları arasındadır. Öncesinde hiç Schengen vizesi almamış olan başvuru sahiplerinin parmak izini mutlaka vermesi gerekir. Biyometri verisi şayet son Schengen vizeniz 25 Eylül 2014 tarihinden sonra alındı ise 5 yıl geçerliliğini korur.
Çek Cumhuriyeti Schengen vize başvuru aşamasında istisnai durumlar dışında parmak izinden muaf olunamaz. 12 yaşın altındaki çocuklara Biyometri işlemi yapılmamaktadır. İstisnai durumlarla ilgili olarak, Çek Cumhuriyeti vizesi başvurunuzdan önce firmam temsilcilerimizden ayrıntılı bilgi ve danışmanlık yardımı alabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti başvurunuzda istisna olmaksızın herkesin evrakları arasında bulundurması gerekli bir diğer işlem Biyometrik fotoğraflardır. Bu fotoğraflar en geç 3 ay öncesinde çekilmiş ve daha evvelden kullanılmamış olmalıdır. Aynı zamanda yüz hatlarınız net bir şekilde görünmeli ve 35’e 45 ölçülerinde olmalıdır. Konsolosluklar dini durumlar dışında hiçbir aksesuarı kabul etmemektedir. Dini konular içerisinde gözlerinizin etrafı kesinlikle görünmelidir.
Çek Cumhuriyeti Schengen Vizesi
Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi ile Schengen bölgesi kapsamında yer alan 26 ülkeye giriş sağlayabilirsiniz. Şayet Schengen vizesi ilk kez Çek Cumhuriyeti Konsolosluğundan alındıysa seyahatte en uzun konaklanacak ülke Çek Cumhuriyeti olacaktır. Eğer Schengen vizesi Çek Cumhuriyetinden alındıysa ve Çek Cumhuriyeti’ne giriş sağlamadan seyahatinizi başka bir Schengen ülkesinde geçirdiyseniz bu Schengen vizenin doğru kullanılmadığını belirtir ve sonrasında alınacak Çek Cumhuriyeti Schengen vizelerinde bu problem yaşatabilir ve başvuru reddedilebilir.
Seyahat planınızı başvuru formunda belirtmeniz gerekmektedir. Bir başka Schengen ülkesinden alınacak davetiye ile o ülkeye Çek Cumhuriyeti üzerinden gitseniz bile o davetiyeyi Çek Cumhuriyeti başvuru evrakları arasına koyulması tavsiye edilmemektedir. Bu gibi başvurular genel de ret kararı almaktadır.
Çek Cumhuriyeti Vize Ücretleri
Çek Cumhuriyeti vizesi ücretleri başvuru sahibinin seyahat amacıyla doğru orantılı olan vize türüne göre değişebilmektedir. Ayrıca Çek vizesi içeriğine ve ülkede kaç gün kalacak olduğunuza dair de değişebilmektedir. Çek vizesi ücretlerini İstanbul Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Ankara Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Çek Cumhuriyeti Konsolosluklarının yetkilendirdiği kurumlara başvurular kabul edildiğinden vize hizmet merkezi ücretleri vize harç bedelleriyle beraber ödenir.